جوانان چراغ ارکستر سازهای ایرانی را روشن کردند

جوانان چراغ ارکستر سازهای ایرانی را روشن کردند

به گزارش پیلانو، کنسرت ارکستر سازهای ایرانی با حضور ۸۰ نوازنده نوجوان و جوان به یاد روح الله خالقی بنیانگذار موسیقی ملی ارکسترال، با رهبری محمدرضا عزیزی و خوانندگی وحید تاج در برج آزادی در تهران برگزار گردید.
به گزارش خبرنگار موسیقی ایرنا، فراخوان تشکیل و عضویت در ارکستر سازهای ملی استاد روح الله خالقی به عنوان «بنیانگذار موسیقی ملی ارکسترال» اردیبهشت ماه سال جاری برای جذب نوازندگان سازهای ایرانی شامل تار، تارباس، سه تار، کمانچه، قیچک آلتو و قیچک باس، عود، سنتور، قانون، نی و سازهای ضربی (تنبک و دف) و هم سازهای زهی آرشه ای ویولن، ویولا، ویولنسل و کنترباس و سازهای بادی کلارینت، ابوا و فلوت ریکوردر منتشر گردید.
در این راستا، با عنایت به ضرورت حفظ و گسترش رپرتوار اجرایی و همنشینی نوازندگان موسیقی ایرانی در کنار هم به شکل یک ارکستر، شورای هنری ارکستر سازهای ملی با حضور مسعود آذین، کیارش بکتاشیان، فرنوش تدین، مسعود جعفری، کیارش داودی، محمدرضا(نستوه) درویش، امیر محمدرضایی، کاوان کریمی، پویا محمدی، علیرضا عقیقی، علی عابدین و جلال نقی لو تشکیل شد.
پس از ارزیابی درخواست های ارسالی و آزمون های ورودی متعدد، نوازندگانی برای ارکستر انتخاب شدند و بعد از یک دوره آماده سازی و توانمندسازی به همراه بخش های متنوع تخصصی و آموزشی، آماده اجرا برای عموم شده است.
ارکستر ساز های ایرانی در تلاش است تا ادای احترام و یادواره ای برای استاد روح الله خالقی باشد. براین اساس اولین کنسرت ارکستر سازهای ایرانی به نام و یاد این هنرمند فقید شامگاه چهارشنبه- ۱۶ آبان ماه- با حضور ۸۰ نوازنده سازای اصیل ایرانی و گروه زهی به رهبری محمدرضا عزیزی و خوانندگی وحید تاج در مجموعه فرهنگی هنری برج آزادی برگزار شد.
در ابتدای این کنسرت بعد از حضور اعضای ارکستر که عموما هنرمندان نوجوان و جوان بودند، رهبر و خواننده ارکستر با همراهی یکدیگر و تشویق مخاطبان در صحنه حضور پیدا کردند.
وحید تاج در ابتدا ضمن خوشامدگویی به مخاطبان اظهار داشت: امشب میزبان استادان برجسته موسیقی کشورمان میلاد کیایی و مینا افتاده هستیم.
این خواننده اضافه کرد: یک عذرخواهی باید خدمت شما داشته باشم؛ امروز از بامداد درگیر یک آلرژی شدم و خیلی صدایم گرفته است، انسان غیرمتعهدی نبودم و تلاش می کنم بهترین شب را برای شما رقم بزنم.

سپس قطعه های کنسرت اجرا شد، «بهار عاشق» اثری از روح الله خالقی با تنظیم پویا محمدی، «بهار دلنشین» (گروه کمانچه، قیچک و ویولنسل) اثری از خالقی با تنظیم علیرضا عقیقی، «چنگ رودکی» (بوی جوی مولیان) اثر خالقی با تنظیم محمدرضا عزیزی، «تمرین دشتی» (گروه تار، سه تار و عود) اثر ابوالحسن صبا با تنظیم محمدرضا عزیزی، «بسته دام» اثر علینقی وزیری با تنظیم پویا محمدی، «در قفس» (گروه سنتور) اثر ابوالحسن صبا با تنظیم پویا محمدی، «همنوازی تنبک» با تنظیم محمدرضا (نستوه) درویش، «به یاد گذشته» اثر صبا با تنظیم پویا محمدی، وصال (گروه دف) با تنظیم آرین رضایی، «نغمه نوروزی» و «ای ایران» اثر خالقی با تنظیم علیرضا عقیقی همچون این قطعه ها بودند که خیلی از آنها جزو خاطرات جمعی مخاطبان بود و برخی مخاطبان قطعه ها را با خواننده همخوانی می کردند.
به خصوص در قطعه پایانی که به اجرای «ای ایران» اختصاص داشت، مخاطبان ایستاده و با همراهی خواننده، این قطعه را همخوانی کردند و ارکستر را تشویق می کردند. بخشی از اجرای قطعه «ای ایران» را مشاهده کنید:
به موسیقی ایرانی بها دهیم
همراهی نوازندگان بخصوص در قسمت های همنوازی از نکات قابل توجه این کنسرت بود. این ارکستر تازه تاسیس با با همراهی نوجوانان و جوانان که آینده موسیقی کشور هستند، با استقبال قابل توجه مخاطبان مواجه گردید و امیدواریم در آینده شاهد اجراهای بیشتری از این ارکستر باشیم.
چنانچه وحید تاج خواننده این کنسرت در رابطه با ارکستر سازهای ملی نوشته بود: «ارکستری با حدود ۸۰ نوازنده بدون کوچکترین حامی مالی، نوجوانانی که گاها از شهر های دیگر به تهران می آیند فقط برای تمرین. و شب را در مسافرخانه ها استراحت می کنند، خوشحالم که کنارشان می خوانم، چشمانشان پر از عشق است به موسیقی و ساز و آواز، کاش حداقل خودمان به موسیقی ایرانی و این نوجوانان و جوانان بها بدهیم.»
همچنین علیرضا عقیقی نوازنده تار، عضو شورای ارکستر سازهای ملی و برخی از قطعه های این کنسرت در رابطه با این رویداد نوشته بود: «این ارکستر متشکل از گروهی از نوازندگان جوان و ممتاز در هر ساز است که در کنار هم به اجرای موسیقی فاخر ایرانی خواهند پرداخت. گردهمایی چنین مجموعه ای از هنرمندان برجسته در اینروزها اتفاقی کم نظیر و نویدبخش اجرایی خاطره انگیز و منحصر به فرد برای علاقه مندان به موسیقی سنتی ایرانی است. امیدوارم این کنسرت، شبی به یادماندنی را برای همه حاضران رقم بزند.»

نوازنده های تار؛ علیرضا عقیقی (سولوئیست)، آرمان ندائی، سیدعلی نظام الدینی، ساقی همتی، فریماه فلاح، احسان قربانپور، پانیذ علیشاهی، کیارش رشیدپور، آرمان مظاهری، محمدرضا صالحی و مهدیار شادمانی، نوازنده های بم تار؛ محمدرضا پاشایی و مهدیار شادمانی، سه تار؛ آرین آقاخانی، آیدا حقیقی و عرفان رضایی، سنتور؛ پویا محمدی (سولوئیست)، امیرحسین شامی زاده محرمی، ایلیا رحمان نیا، سیناز مهدوی، ریحانه نجابت قمصری، سیامک دسترس، الیار لطیفی، مهدیه سادات محترم، علیرضا عبدالحسینی، فاطمه زهرا (هستی) رحیمی، فاطمه ملکی، فریدون نوروزی لرکی، قانون؛ نگار غفاری، آوا نوبختی، سانیا فرهادی، آرمینا عرفانیان بخشنده، تیدا توکلی، سپینود صلح جو و آیلین ناصری از اعضای ارکستر سازهای ایرانی در کنسرت شب گذشته بودند.
همچنین نوازنده های کمانچه؛ صابر محمدی (مایستر)، نگین محمدی، مهدی قبادی، آرزو مهاجر، عطا اتحاد، محمد کیخائی افوسی، پوریا کریمی، ابوالفضل بهارلو، آیدا محمدی، یکتا کرمانی، محمدرضا نقی لو، عارف فراضی، مهسا کاظمی، سینا کرمی نور، تنبک؛ محمدرضا (نستوه) درویش، نگین نجابت قمصری، آیریک زنده بودی، محمد سعید رحمانی، زهره خانیان، سارینا شقاقی، سانیا شقاقی، صبا اکبری فر، حافظ رسول منش، ترانه بهاری، هومان ناظمی زاده، عرفان غیاثوند قیصری، فرهان گلپایگانی، سارینا رجبی، کارینا جانعلی پور، نوزانده های دف دف؛ مسعود جعفری، ثمین (زهرا) شریعتی، پانیذ سوهانی، مهدیه عربلو، بهار دهستانی، امیرحسین نظافتی، یزدان سیاح مقدم، عود؛ امیر کوهیار میرزایی، رضا احمدی، هلیا محمد طاهر نژاد، ثمین محمدی، ویولنسل؛ یاسمین ابوحیدری و آوا فنا، نوازده های قیچک آلتو؛ لیدا ارغوانی فرد و باران حیرت پور، نوازنده های نی؛ کیارش بکتاشیان اصفهانی (سولوئیست) و نیما توکلی از دیگر اعضای این ارکستر بودند.

کنسرت ارکستر ساز های ملی به یاد روح الله خالقی پنجشنبه و جمعه- ۱۷ و ۱۸ آبان ماه- هم در برج آزادی برگزار می گردد.
روح الله خالقی (زاده ۱۲۸۵ – درگذشته ۲۱ آبان ۱۳۴۴) موسیقیدان، آهنگساز، نوازنده ویولن و آموزگار موسیقی، از شاگردان علینقی وزیری بود و در دورانی که توجه به موسیقی سنتی ایران کاسته شده بود، با آثار و فعالیتهای خود در حفظ و احیای جایگاه این موسیقی نقش قابل توجهی ایفا کرد.
خالقی در کودکی و تحت تاثیر پدر و مادرش که هر دو نوازندگی می دانستند با موسیقی آشنا شد. تحصیلات ابتدایی خویش را در تهران، شیراز و اصفهان سپری نمود. پدرش با این که به موسیقی علاقه داشت اما با انتخاب این هنر بعنوان یک حرفه برای پسرش مخالف بود. با این وجود، گرایش روح الله خالقی به موسیقی سبب شد تا در نوجوانی با دیدن آگهی برگزاری مدرسه موسیقی وزیری، در آنجا نام نویسی و تحصیل موسیقی را آغاز کند. وی از ۱۹ سالگی در مدرسه موسیقی مشغول به تدریس شد و همزمان تحصیلات خویش را در دارالفنون و بعد از آن در دانشسرای عالی تا مدرک کارشناسی در رشته فلسفه و ادبیات فارسی ادامه داد.
خالقی چند سال در وزارت معارف خدمت کرد؛ منشی مخصوص دفتر وزیر، معاون دفتر وزارتی، و معاون اداره موسیقی کشور و هنرستان عالی موسیقی، همچون سمت های وی بودند. خالقی سال ۱۳۲۲ با همراهی چند تن از مهم ترین چهره های موسیقی ایران شامل ابوالحسن صبا، حبیب سماعی، موسی معروفی، جواد بدیع زاده، احمد فروتن راد و مهدی خالدی «ارکستر ملی» را تشکیل داد که اولین اجرای آن در اردیبهشت ۱۳۲۳ انجام شد.

خالقی سال ۱۳۲۸ هم «انجمن دوستداران موسیقی ملی» را تشکیل داد که بعداً به هنرستان موسیقی ملی تغییر نام یافت. این موسیقیدان کنسرتهای گوناگونی را توسط ارکستر این انجمن به اجرا درآورد. خالقی اولین نشریه مستقل موسیقی ایران را با نام مجله «چنگ» تأسیس و مقاله های تخصصی بسیاری هم در مطبوعات مختلف منتشر نمود. رهبری ارکستر «گل ها»، سرپرستی ارکسترهای «شماره یک و دو رادیو» و عضویت در شورای موسیقی رادیو از دیگر فعالیتهای وی بود.
خالقی چندین کتاب مهم در زمینه موسیقی ایرانی و غربی نوشت. «سرگذشت موسیقی ایران» در سه جلد که نام وی را بعنوان «نخستین تاریخ نگار موسیقی شهری ایران» بیان کرد و «نظری به موسیقی» در رابطه با مبانی موسیقی کلاسیک و موسیقی ایرانی در دو جلد، از مهم ترین آثار چاپی او محسوب می شوند.
از خالقی بعنوان «بنیانگذار موسیقی ملی ارکسترال» نام برده می شود؛ بنابراین او را از اولین «آهنگسازان حرفه ای کامل در ایران» دانسته اند که در این سبک به شهرت رسید. وی قطعات موسیقی بسیاری ساخت که در همه آنها به موسیقی ایرانی توجه و پرداخته شده است.
در آثار خالقی گرایش به کنترپوان، استفاده از هارمونی خاص برای حفظ اصالت موسیقی ایرانی، اهمیت به زیبایی ملودی و ترویج موسیقی بدون کلام مشهود است. قطعات و تصنیف هایی همچون «رنگارنگ شماره ۱ و ۲»، «بهار دلنشین»، «حالا چرا»، «خوشه چین»، «چَنگِ رودکی»، «میِ ناب» و «سرود نفت» همچون ساخته های خالقی هستند که در بین مردم به شهرت رسیدند. سرود مشهور «ای ایران» که از آن بعنوان سرود ملی غیررسمی ایرانی ها یاد می شود نیز، همچون ساخته های اوست.