کاپ جام جهانی فقط ارزش فوتبالی ندارد!
به گزارش پیلانو، آیا می دانید کاپ جام جهانی فوتبال که از سال ۱۹۷۴ تا سال ۲۰۱۸ میلادی، بالغ بر ۱۰ بار دست به دست شده است، یک اثر هنری است که علاوه بر قیمت طلای بالای به کار رفته در آن و جایگاه والای فوتبالی اش، طراحی و تفکر منحصربفرد هنرمند سازنده اش، بر قیمت آن افزوده است؟
فاصله کوتاه باقیمانده تا جام جهانی قطر، سبب شد تا خبرنگار ایسنا این دفعه به مشخصات کاپ جام جهانی از منظر هنری نگاهی بیندازد؛ کاپی که به قول جیانی اینفانتینو، رئیس فیفا یک شی اسطوره ای برای تمامی بازیکنان فوتبال در سرتاسر جهان به حساب می آید و همه علاقمندان به فوتبال همین حس را به این کاپ دارند.
کاپ جام جهانی فیفا که هر چهار سال یک مرتبه به برندگان جام جهانی تعلق می گیرد، ارزشمند ترین شی در فوتبال جهان است و از بدو پیدایش، هدف اصلی هر تیم ملی فوتبالی است که این جام را حداقل چهار سال با خود به خانه ببرد.
در تمام دوره های برگزاری جام جهانی که مدت زمان آن به ۹۲ سال می رسد، تنها دو جام متفاوت برای این بازی ها وجود داشته است:
جام «ژول ریمه» که از سال ۱۹۳۰ تا ۱۹۷۰ به تیم قهرمان اهدا می شد، بوسیله ی یک مجسمه ساز فرانسوی به نام «آبِل لافلور» ساخته شده بود و طبق توافق اعضای فیفا تصمیم گرفته شد، هر تیمی که سه بار برنده جام شود، مالک همیشگی آن شود.
لافلور در نهایت ۷۸ سال عمر کرد و در سال ۱۹۵۳ میلادی در فرانسه درگذشت.
وی در طراحی این جام از نقره استرلینگ با روکش طلا بهره برده و پایه آبی کاپ از سنگ نیمه قیمتی (لاجورد) ساخته شده بود. در چهار طرف پایه چهار صفحه طلا وجود داشت که روی آنها نام برندگان جام نوشته شده بود. این مجسمه با الهام از الهه پیروزی ساخته شده بود و شامل جام کم عمق هشت ضلعی بود که بازوهای بلند شده ای اطرافش را گرفته. لافلور آگاهانه در طراحی جام به ظاهر الهه پیروزی وفادار نبود.
این جام را ابتدا ویکتوری (Victory) می نامیدند اما در سال ۱۹۴۶ فیفا تصمیم گرفت که در جهت ادای دین به شخصیت «ژول ریمه» نام این جام را تغییر دهد.
سفر جام جهانی فوتبال با ژول ریمه، سومین رئیس فدراسیون جهانی فوتبال فیفا شروع شد. او برنامه های جام جهانی فوتبال را در سال ۱۹۲۸ عرضه کرد و بعد از یک سال، رای به برگزاری نخستین دوره در اروگوئه داد.
در طول جنگ جهانی دوم، جام درون یک جعبه در زیر تختی در منزل رئیس آن زمان فیفا ـ اتورینو باراسی ـ مخفی شده بود تا از تاراج نازی های در امان بماند، غافل از این که سرنوشتی عجیب در انتظار این جام بود؛ چونکه در طول برگزاری یک نمایشگاه عمومی در لندن و درست سه ماه قبل از آغاز مسابقات جام جهانی ۱۹۶۶ انگلستان این جام ربوده شد. البته سارق در نهایت به طرز عجیبی بوسیله ی یک سگ دستگیر شد تا انگلستان با خیالی آسوده برای برگزاری مسابقات مهیا شود اما جام دیگر بار به سرقت رفت تا هم اکنون فقط نسخه بدلی آن در موزه ای در انگلیس نگهداری شود.
جام «ژول ریمه»